Syömisen hallinta

Syömisen hallinta on yksi keskeisimmistä laihdutukseen ja painonhallintaan vaikuttavista alueista. Lähes kaikki laihduttajat tietävät teoriassa, mitä elintapamuutoksia tulisi tehdä laihtuakseen, mutta moni ei pysty lukuisista eri syistä toteuttaman päätöksiään. Syömisen hallinnassa keskitytäänkin tiedostamaan tilanteita ja muuttamaan tekemistä suuntaan, joka auttaa hallitsemaan syömiskäyttäytymistä.

Syömisen hallinnassa oleellisinta on keskittyä ajankohtaan sekä tarpeeseen; milloin syödään, miksi syödään ja milloin lopetetaan syöminen. On tärkeää tiedostaa, että esimerkiksi pitkät ateriavälit heikentävät nälkäsignaaleja ja täten syömisen hallintaa. Täsmäsyönnillä tarkoitetaan tasaista ateriarytmiä siten, että energiasaanti jakautuu tasaisesti pitkin päivää. On siis tärkeää syödä tasaisesti aamusta alkaen; aamiainen, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala.

Syöminen on liian kevyttä, jos aamiainen jätetään väliin, lounaalla syödään kevyt salaatti ja iltapäivä kahvitellaan. Moni laihduttaja jostain syystä toteuttaa tällaista syömisrytmiä, joka kostautuukin usein iltaisin kohtuuttomalla nälällä. Tällöin syömisen hallinta on menetetty nälänsäätelyn häiriinnyttyä, jolloin edes vahva tahdonvoima ei pysty estämään illan ylensyöntiä.

No kyllähän minä tämän tiedän, eikös sitä sanottu että syö aamulla kuin kuningas, päivällä kuin porvari ja illalla kuin kerjäläinen... mutta kun ei maita aamulla.. tiedän kyllä miksi ei. Kun illalla syö juuri ennen nukkumaan menoa ja yöllä ruoka kenties sulaa mutta ei kalorit kulu, niin aamulla ei ole nälkä! Ja sitten on nälkä ennen lounasta ja sitten pitää saada jotain makeeta kun päässä huippaa. Ja sit on kroppa täynnä sokeria ennen lounasta ja lounaaksi kelpaa vain kevyt salaatti. Sit on kiirettä koko loppupäivä ja välipaloja ei tunneta. Junaan ostetaan sit jotain kaloripitoista, ellei nukuta! ja kotona illallinen on aikaisintaan kello kahdeksalta... jos syö illallista... jos ei niin jotain aikaansaannosta just ennen nukkumaan menoa... tai olutta, riippuen illasta. Eli nyt sitten sisäistämään tuota sanomaa ja muuttamaan omia tapoja. Siinä se projektin ensimmäinen oikea askel.